DünyaGüncel

‘Yiyecek ve yakıt yok’: Polis ve asker şiddetine karşı büyüyen isyan

"Hükümet nasıl dinleyeceğini bilmiyor, sadece asker göndermeyi biliyor"

Bir haftadan fazla süren eylemlerin ardından sokakta çatışmalar devam ediyor. Başkentte yaşanan çatışmalı bir gecenin ardından Çarşamba günü Kolombiya’da kitlesel protestolar düzenlendi. İnsanlar koronavirüs sürecinde halkın yoksullaştırılmasına, vergi yükünün ağırlaştırılmasına, FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ile imzalanan Barış Anlaşması’na sadık kalınmamasına karşı halk mart ayından beri ulusal grev hazırlıkları yapıyordu.

Vergi reformuna yönelik genel grevle başlayan ancak salgın, insan hakları ihlalleri ve yetkililerin ağır suçları nedeniyle daha da şiddetlenen yoksulluğa karşı öfke patlamasına dönüşen eylemlerde yirmi üç protestocu ve bir polis öldürüldü. Bazı kaynaklar ölü sayısının 10’u çocuk 100 kişi olduğunu ifade ediyor.

Çarşamba günü, polis şiddeti tehdidine ve şiddetli yağmura rağmen on binlerce kişi başkent Bogota’da yürüdü.

Yüzlerce kişi, başkentin önündeki tarihi Plaza Bolivar’da, bir gösteride toplandı. Çevik kuvvet polisi akşama kadar meydandaki eylemcilere yönelik saldırısında biber gazı ve ses bombaları ile kullanmıştı.

Bir çevik kuvvet polisi müfrezesi yürürken yakındaki bir tentenin altında göz yaşartıcı gaza karşı siper alan genç bir öğrenci María José López, “Ülkem hasta olduğu için buradayım, tamamen hasta” dedi. “Hükümet nasıl dinleyeceğini bilmiyor, sadece asker göndermeyi biliyor.”

Salı gecesi Bogota’nın yoksul güney sınırlarında meydana gelen çatışmalarda düzinelerce protestocu ve polis memuru yaralandı. Şehir yetkililerine göre, kalabalıklar 25 polis kulübesini kullanamaz hale getirdi, birini ateşe verdi ve beş memuru yaraladı. Şehirdeki otobüs istasyonları da barikat olarak kullanıldı. Çarşamba günkü yürüyüşün sonunda 45 istasyon hasar nedeniyle hizmet dışı kaldı. Ayrıca Cali’deki protestolarda eylemciler 16. yüzyıl İspanyol sömürgecilerinden Sebastian de Belalcazar’ın heykelini yıktı.

Başka yerlerde, insanlar yukarıdaki apartman pencerelerinden tencere ve tavalara vururken göstericiler yolları kapattı ve asfaltı yönetim karşıtı sloganlar yazdı.

Görevdeki üçüncü yılı ülke çapında eylemlerle protesto edilen Başkan Iván Duque, büyük şehirlerin askerileştirilmesi emrini vermesine ve vergi planını geri çekmesine rağmen huzursuzluğu bastırma konusunda güçsüzdü. Hükümeti, protestoları muhalif isyancı gruplardan gelen “teröristlerin” işi olarak manipüle etmeye çalıştı.

Bu arada Kolombiya, şimdiye kadar 75.000’den fazla cana mal olan Covid-19 salgını etkisini artırıyor. Geçen hafta günlük ölümler ülke rekorlarını kırdı. Ülkenin köklü eşitsizliklerini daha da kötüleştiren koronavirüs kapanmalarla, aşırı yoksulluk içinde yaşayan insan sayısını geçen yıl 2,8 milyon kişi arttı.

Pek çok eleştiri, polisin kargaşalara verdiği tepkiye odaklandı; ülkenin dört bir yanındaki şehirlerdeki savaş sahneleri, çevik kuvvet teçhizatı içindeki memurlar bazen canlı mermiler kullandı ve kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve ateş açtı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından analiz edilen videolar, polisin ülke çapındaki protestoculara karşı tüfek ve yarı otomatik silahlar dahil olmak üzere ölümcül silahlar kullandığını doğruladı.

Uluslararası Af Örgütü Amerika Kıtası Direktörü Erika Guevara-Rosas, “Ülke çapında kalabalığın sert kontrol tepkisini görmek son derece endişe verici” dedi . “İnsanların ekonomik krizle ilgili hoşnutsuzluğu açık – bu adaletsiz ve insan haklarını riske atıyor.”

Yukarıdaki helikopter uçağı, geçen hafta en az 11 protestocunun öldürüldüğü huzursuzluk merkezi olan güneybatı Cali kentinde sürekli bir film müziği oldu. Yerel halk, Salı gecesi gösterilerde internet kapsamının alışılmadık derecede sivilceli olduğunu bildirdi.

Cali sakinlerinden biri “Yiyecek ve yakıt yok, sadece helikopterler var,” dedi. “Militarizasyon devam ediyor, silah sesleri ve gaz sokakları dolduruyor.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu